Чип тунинг - какво трябва да знаем?

Чип тунинг - Част 3 - Ползи и рискове

  Ползите от чип тунинга се изразяват в три основни направления:
 • - повишаване на мощността (конските сили)
 • - повишаване на въртящия момент (Нютон метри)
 • - намаляване разхода на гориво
  Повишаването на мощността и въртящия момент казано най-общо може да се очаква в следните граници в зависимост от двигателя:
 • - Бензинови двигатели без турбокомпресор – Чип тунингът на този вид двигатели повишава мощността с около 10%. В комбинация с проектиране, изчисляване и изработка на изпускателна система ефектът може да бъде 20-25% от фабричните показатели на двигателя.
 • - Бензинови двигатели с турбокомпресор – Наличието на турбокомпресор създава по-голям потенциал, като резултатите от ремапа могат да достигнат 20-25% повишение.
 • -Дизелови турбо двигатели – Ефектът при тях е най-голям – повишаването на мощността е около 30%.

Забележете, че тези стойности могат да служат като ориентир за резултатите от чип тунинга на автомобили без модификации. Когато са налице реализирани подобрения на автомобила повишаването на мощността и въртящия момент, както и намаляването на разхода на гориво, ще достигнат други граници.

Ако имате намерение да реализирате силов тунинг и да заменяте някои от основните компоненти е препоръчително да го направите преди чип тунинга. В противен случай по-рано извършеното ремапване ще бъде неадекватно и е възможно да предизвика проблеми. Чип тунингът трябва да бъде последният етап от тунинга.

Резултатите от чип тунинга могат да прекрачат линията на относителността и да се определят съвсем точно и реално с помощта на динометър (диностенд, дино). По желание на клиентите ни можем да осигурим измерването на реалните конски сили и въртящ момент преди и след ремапването.

Намаляване разхода на гориво не е несъвместимо понятие с повишаване на мощността и въртящия момент. Всъщност разхода на гориво може да спадне с до 15% в зависимост от програмирания чип. Защо ли? Защото освен споменатото до момента с чип тунига се постига и още нещо много важно – повишава се коефициента на полезно действие на двигателя. С промяна на параметрите се оптимизират горенето на горивото, съотношението въздух/гориво, а от там и цялостната работа на двигателя. Непосредственият резултат е намаляване разхода на гориво.

  Посочените три основни ползи от чип тунинга не са единственото, което може да се постигне. С ремапа е възможно още:
 • - премахване на имобилайзер
 • - премахване на DPF/FAP филтър
 • - премахване на ограничението за максимална скорост
 • - решаване на проблеми със запалването на VAG - TDI
 • - изключване на EGR системи.

Естествено не можем, а и не искаме да пренебрегнем рисковете, които стоят зад чип тунинга. От една страна, промените в параметрите за управление на двигателя при чип тунинга поставят по-високи изисквания към основните звена на автомобила. Ето защо и по-рано подчертахме важността на предварителната диагностика и преглед на автомобила. Неотстранените проблеми могат да имат пагубно отражение, дори самата услуга на ремап да е изпълнена качествено.

От другата страна е некачественият чип, който е сигурна предпоставка за сериозна повреда на автомобила. Некачественият чип може да бъде фатален за елементите на двигателя, за турбокомпресора, за скоростната кутия, за съединителя…

ЕФ ТИ МОТОРСПОРТС дава гаранция за качеството на чиповете си! Нашият екип непрекъснато разширява знанията си и обменя опит с водещи чуждестранни специалисти! Ние сме отговорни към всеки, който доверява автомобила си на нас, и винаги ще полагаме усилия да ви предоставим по-добри и по-качествени решения!


Още статии...