Чип тунинг - какво трябва да знаем?

Чип тунинг - Част 4 - Предимства и недостатъци

    В сравнение с другите методи за повишаване на мощността на автомобила чип тунингът има множество предимства:
  • - Чип тунингът изисква сравнително малко средства за процента на повишение на мощността, който може да се постигне. Отношението мощност/цена има висока стойност.
  • - Бърз и лесен за инсталиране – модифицираният софтуер може да бъде готов и инсталиран в рамките на няколко часа. Също толкова бързо и лесно може да бъде възстановен и оригиналният софтуер.
  • - Модификациите, постигнати чрез чип тунинга, не се нуждаят от поддръжка и съответно няма да акумулират последващи разходи.
    Като всяко нещо и чип тунингът има своите недостатъци:
  • - Чип тунингът се смята от производителите на автомобили за намеса, която е причина за преустановяване на гаранционния срок.
  • - След чип тунинг, заради повишения въртящ момент, е нормално да се натовари повече съединителят с трансмисията. Ако съединителят е към края на своя ресурс, след повишаване на въртящия момент, проблемът започва да се показва ясно. Всеки един съединител е изчислен да може да предаде определен въртящ момент без загуба на момент (преплъзване). Всеки един стандартен съединител е преоразмерен и понася въртящия момент след чип тунинг, стига да е в добро състояние. Затова при екстремни чип тунинги се набляга на усилени съединители, които да издържат на въртящия момент.

Още статии...